Jommeke vervult 6 kinderwensen

11183434_827716633930749_6321418707455828323_nOp 30 oktober wordt Jommeke zestig jaar. De stripfiguur van wijlen Jef Nys behoort tot het cultureel patrimonium van Vlaanderen en kan ook vandaag nog steeds de jeugd bekoren. Daarom wil uitgever Ballon Media van 2015 een feestjaar maken. Een van de absolute pijlers worden zes kinderwensen die Jommeke en Ballon Media zullen vervullen samen met de wenspartners, met name Gezinsbond, Make-a-Wish, Vereniging Vlaamse Jeugddiensten, Vlaamse Volkssterrenwachten, Het Jeugdfilmfestival, Mediaraven en Ketnet.

6 kinderwensen

Elke partnerorganisatie zet binnen haar eigen werking een campagne op om kinderwensen te verzamelen, specifiek voor haar vakgebied. ‘Een kinderwens doen uitkomen, is iets magisch’, zei afgevaardigd bestuurder Eric De Wasch van de Gezinsbond. ‘De verhalen van Jommeke getuigen van creativiteit, zijn maatschappelijk relevant en verrijkend voor kind en gezin’. Kinderen kunnen aan de hand van tekeningen, schilderijen, collages of in een andere uiting van hun creativiteit hun kinderwens kenbaar maken bij de Gezinsbond. Make-A-Wish, bijvoorbeeld, vervult de hartenwens van kinderen die vechten tegen een levensbedreigende ziekte om hoop, sterkte en vreugde te brengen. Zij realiseren dit met 2.200 vrijwilligers. ‘Wij geloven in de helende kracht van wensen en proberen die waar te maken voor kinderen tussen de 3 en 18 jaar’, zei voorzitter Florent Standaert. Op 29 april viert de organisatie haar 25ste verjaardag op de MAW-dag in Sint-Niklaas.

Na het verzamelen van de wensen op http://jommeke.be/kinderwensen delen de wenspartners de beste drie wensen met Ballon Media en kiest Jommeke in overleg met de wenspartners de te vervullen kinderwens. Ballon Media staat vervolgens in voor de productie en uitvoering van de wens, gespreid over de periode van augustus tot december 2015.

Speciaal album

‘Op 30 oktober valt de officiële verjaardag van Jommeke, in de marge van de Boekenbeurs. We geven met het album ‘De Babbelpil’ dan ook een echte verjaardagseditie uit in het verlengde van de creaties van Jef Nys’, zei uitgever Alexis Dragonetti van Ballon Media. ‘En in december komt er een extra-album met de titel ‘Het Nianmonster’, de eersteling van Sarina Ahmad, de kleindochter van Nys. Over het jubileumalbum wil ik nog niets zeggen, maar het wordt iets heel speciaal’, voorspelt Dragonetti. De kleindochter van Jef Nys had vier jaar nodig vooraleer ze de technieken van haar grootvader onder de knie kreeg. ‘Ik nam scenario en tekeningen voor mijn rekening. Het duurde een hele tijd voor ik echt tevreden was over het resultaat’. En dat mag naar verluidt gezien worden.

Evenementen

Het feestjaar 2015 wordt omkaderd door allerlei evenementen. Zo was er al de Ronde van Vlaanderen, waar tijdens ‘Vlaanderen mooiste’ albums van ‘Vlaanderens leukste’ aan 1 euro werden verkocht. De wielerspecial De Rondekoning zal volgend jaar zonder de reclameboodschappen in de reguliere reeks opgenomen worden. Op 24 mei is Jommeke op Mechelen Speeldag, op 27 mei wordt de Jommeke-stripmuur ingehuldigd in de Lokvogelstraat 3 in 1020 Laken. Op 24 juni is er het Jommekesfeest naar aanleiding van 1250 jaar Wilrijk en op 25 juni is mascotte Jommeke op Pennenzakkenrock. Tijdens de zomermaanden verschijnt Jommeke ook op meer dan 50 kampen van Free-Time. Hij maakt ook deel uit van het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist (thema ‘helden’, met een special 70 m2 Jommeke) en wordt op het stripfestival van Middelkerke het standbeeld van vriendje Filiberke en diens hond Pekkie ingehuldigd en is er een grote schattenjacht op het strand. Op 20 september rijdt een grote Jommeke-praalwagen mee in de Vijfjaarlijkse Geitestoet in Wilrijk. Op 30 oktober is er een Jommekesdag op de Boekenbeurs met de verkiezing van de Grootste Jommekesfan, verjaardagstaart, prijzenpaketten, enz. Tot slot steunen Jommeke en professor Gobelijn in december de Vlaamse Jeugd Technologie Olympiade.

Plaats een reactie